Hoe spreid je je beleggingen?

Een van de meeste belangrijke regels als het aankomt op beleggen is het spreiden van je portfolio. Dit wordt ook wel ‘asset allocation’ genoemd. Dit betekent dat je niet op één paard wedt. We willen immers langetermijngeld verdienen, ook als daar af en toe een verliezend paard tussen zit. Maar hoe zit dit nou precies? Hoe spreid je je beleggingen? Hoe zorg je ervoor dat je vooral risico minimaliseert en rendement optimaliseert? En wat is nou de meest ideale spreiding?

Hoe spreid je je beleggingen?

Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Dit heeft namelijk alles te maken met jouw persoonlijke situatie. Hoe oud ben je? Hoeveel risico kan je je veroorloven? Waar slaap je lekker bij? Hoe snel kun je eventuele verliezen weer goedmaken?

Als je aan tien verschillende beleggingsgoeroes vraagt wat de ideale verdeling is, krijg je tien verschillende antwoorden. Er bestaat in beleggingsland niet zoiets als ‘1 waarheid’.

Stelregel

Op de vraag hoe spreid je je beleggingen kun je een stelregel toepassen. Die luidt: hoe ouder je bent, hoe meer je belegt in minder volatiele en risicovolle producten. De reden hiervoor is dat naarmate je de leeftijd benadert dat je wilt genieten van je belegde vermogen je vooral je risico wilt minimaliseren dat je vermogen afneemt in waarde.

Een stelregel die vaak gehanteerd wordt is dat je je leeftijd procentueel in obligaties zou moeten beleggen. Stel je bent 30 jaar, dan zou jouw portefeuille voor 30% uit obligaties moeten bestaan, en voor 70% uit aandelen. Dit hoeven geen losse aandelen en obligaties te zijn, maar kunnen ook ETF’s bestaande uit aandelen of obligaties zijn.

Maar ook dit is niet in beton gegoten, want het is niet zo dat obligaties geheel veilig of risicoloos zijn. Waarin je ook belegt: het brengt risico met zich mee. Maar staatsobligaties van de Nederlandse staat hebben wel minder risico dan beleggen in bitcoins.

Veel beleggers beleggen ook een klein deel van hun portefeuille in goud of andere edelmetalen. Dit wordt gezien als veilige haven op het moment dat de economie in elkaar stort. Daarnaast zijn cryptocurrencies enorm in opkomst en zie je dat beleggers ook een klein deel van hun portfolio daarin beleggen.

Wat houdt het in om je beleggingen te spreiden?

In de wereld van beleggen spreekt men van ‘diversificatie’ als het aankomt op het spreiden van je portfolio. Diversificatie is een techniek die wordt gebruikt om verschillende investeringen in één portefeuille samen te voegen. Het idee achter diversificatie is om verliezen op je investering te vermijden en een hoger rendement te behalen. Hoewel deze tactiek niet garandeert dat je beleggingen niet in waarde dalen, vormt het een lager risico voor jouw geld als de beurs crasht. We noemen hieronder enkele manieren om eenvoudig je beleggingsportfolio te spreiden.

Investeer in een mix van ETF’s en beleggingsfondsen

Het mooie van beleggen in verschillende ETF’s en beleggingsfondsen is dat je jouw portefeuille gemakkelijk kunt aanpassen. Ze bieden over het algemeen meer diversiteit dan losse aandelen, dus dit is een gemakkelijke manier om te beginnen. Logisch dat fondsen of ETF’s meer diversiteit bieden, want je belegt met deze producten in een mand met producten, in plaats van in 1 los product. In de modules over verschillende beleggingsproducten gaan we dit uitgebreider uitleggen.

Lees hier wat ETF’s zijn

Een goede vuistregel: investeer in ten minste vijf verschillende ETF’s of fondsen, zodat je beleggingen over verschillende markten, producten en sectoren kunt spreiden.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het feit dat je veel beleggingen hebt, wil nog niet zeggen dat je portefeuille goed gediversifieerd is. Soms zie je dat mensen enorm veel ETF’s, aandelen of cryptocurrencies hebben, maar dat zegt niets over hun eventueel te verwachten succes.

Een voorbeeldje: als je in 5 vergelijkbare ETF’s belegt die allemaal de grotendeels de Amerikaanse markt volgen, dan heb je qua spreiding teveel de focus op 1 demografisch gebied. Of als je 10 soorten crypto’s bezit, maar geen andere type beleggingsproducten (aandelen, ETF’s, fondsen) dan is jouw belegging ook risicovol omdat je je op 1 product – crypto’s – focust.

In the mix!

Om een goede spreiding aan te brengen om je risico te minimaliseren en je winsten te maximaliseren, wil je het liefst je geld beleggen in verschillende producten (aandelen, obligaties, vastgoed, etc.), verschillende markten (Amerika, Europa, etc.) in verschillende industrieën (tech aandelen, de food sector, grondstoffen, en meer).

Hoe pas je dit toe voor jezelf?

Je kan op een hele makkelijke manier spreiding aanbrengen in je portfolio door te beleggen in fondsen. Je kan tegenwoordig makkelijk via bijvoorbeeld Brand New Day beleggen in zeer breed gespreide fondsen, conform een door jou gekozen risicoprofiel. Dit is de meest makkelijke manier en volstaat om lange termijn succesvol te beleggen.

Maar misschien vind jij het leuk om zelf wat meer in charge te zijn, onderzoek te doen en zelf een mooie portefeuille samen te stellen. Dan is zelf beleggen in bijvoorbeeld ETF’s bij Degiro of BUX Zero wat voor jou.

Keep it simple

Zoals net genoemd kun je heel makkelijk op een goede manier gespreid beleggen via fondsen. Let wel goed op de kosten bij aanbieders, want als je je geld laat beleggen dan kunnen de kosten oplopen.

Onthoud dat om succesvol op lange termijn te beleggen het geen noodzaak is om in allerlei losse aandelen te beleggen. Beleggen in ETF’s of fondsen kan voor lange termijn voldoende zijn. Waar jij in wilt beleggen en wat voor jou verstandig is, is heel erg afhankelijk van jouw eigen situatie en je eigen doelen.

Wijsheid

Voordat je je buigt over de vraag ‘hoe spreid je je beleggingen?’ is het belangrijk een stapje terug te nemen. Voordat je begint met beleggen is het wijs om een gedegen plan te maken. Kijk goed naar jouw financiële situatie en het risico dat je bereid bent om te nemen. Bij ELFIN geven we je handvatten om je financiële situatie in kaart te brengen en overhandigen we jou belangrijke vragen die je richting geven in jouw beleggingsstrategie. Kijk hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *