Elsbeth

Elsbeth Reinke

Leeftijd: 34
Woont in: Beieren, Duitsland, huurappartement in een oude boerderij.
Werk: 4 dagen per week in dienst bij een online fintech start-up, 1 dag in de week freelance ik als copywriter/vertaler, o.a. ook voor Elfin (alles remote)
Gezinssituatie: Samenwonend, geen kinderen.

Budget

How does Elsbeth divide her money among different pots?

Hypotheek: Ik heb geen hypotheek, want ik woon in een huurhuis. Ik huur relatief goedkoop, dus dat scheelt veel in vaste lasten. Mijn vaste lasten beslaan zo’n 13% van mijn maandelijks inkomen.

Verzekering: in Duitsland wordt je zorgverzekering direct afgeschreven van je salaris, dus die ‘zie’ ik in zekere zin niet eens. Verder heb ik zo min mogelijk verzekeringen, dus alleen een reisverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering, verder niks. Mijn filosofie is daar dat het meeste wat je wil verzekeren, toch ‘onbetaalbaar’ is en de premies het vaak niet waard zijn. Een TV kun je nieuw kopen, maar foto’s niet.

Boodschappen: Ik doe boodschappen voor zo’n 2-3 weken tegelijk, dus ik haal vooral veel basics die ik voor vanalles kan gebruiken. Daarnaast hebben we in de zomer en herfst veel oogst uit eigen tuin, dus dat bepaalt ook vaak wat we eten die dag.

Sparen: Ik spaar zo’n 15% van mijn inkomsten per maand, die ik momenteel nog gebruik om een aantal potjes te vullen. Het schadepotje heb ik eigenlijk altijd vol en daar kom ik niet aan, maar daarnaast heb ik ook potjes voor lange reizen, voor een eventuele aanbetaling voor een koophuis, en een eventuele bruiloft.

Beleggen: Ik leg o.a. standaard maandelijks een bedrag in in een aantal vaste fondsen via Robeco (passief beleggen). Dat is mijn pensioenpotje voor later, daar zit ik niet meer aan tot over 30 jaar. Daarnaast beleg ik ad hoc bij DEGIRO wanneer ik wat extra geld over heb. De focus ligt hierbij puur op dividendaandelen en dividend-ETF’s, dus daar krijg ik een beetje passief inkomen uit. En tot slot beleg ik (ook ad hoc) nog een beetje in crypto en goud; vooral voor diversificatie en voor het scenario ‘shit hits the fan, geld is niks meer waard, wat nu’.

Daarnaast hebben mijn vriend en ik in 2020 samen een appartement gekocht (in Nederland) voor de verhuur, waar we ook een beetje passief inkomen uit halen.

Overig: (bijvoorbeeld vakantiegeld, terugbetaling studieschuld, extra korte termijn sparen) Vakantiegeld krijg je niet in Duitsland, dat bestaat hier helaas niet als standaard, afhankelijk van bedrijf is er wel een dertiende of veertiende maand. Een studieschuld heb ik niet (en nooit gehad, dankzij mijn ouders). Een kortetermijnspaardoel heb ik momenteel niet echt. De overige 20% van mijn inkomen gaat naar leuke dingen doen, uit eten gaan, theater, kleding en cadeautjes etc.

Elsbeth over beleggen

Door verstandig met geld om te gaan kan ik nu en ook later genieten van wat het leven te brengen heeft.

Beleggingsstrategie? Pauzes in kunnen lassen gedurende mijn werkende leven, en misschien vroeger stoppen met ‘vast werk’, en dan meer vrijwilligerswerk of deeltijdwerk gaan doen. Echt niks doen, is denk ik niets voor mij, maar zelf de regie over wat, waar, en hoe lang, zou wel erg fijn zijn.

Beleggingsdoel? Lange Termijn Vermogen en passief inkomen opbouwen.

Belegt in: Dividendaandelen, dividend-ETF’s, beetje vastgoed, beetje crypto en beetje goud.

Belegt bij: DEGIRO, Robeco, Scalable Capital, GoldRepublic.

Belegging op wishlist: Een tweede vastgoedbelegging zou tof zijn, het liefst zou ik een ‘grote-mensen-huis’ voor onszelf willen kopen met daarbij een gedeelte dat we zouden kunnen verhuren, zodat we de hypotheek gedeeltelijk uit huurinkomsten kunnen betalen. Hoogstwaarschijnlijk zal dit in het buitenland zijn, en niet in Nederland.

Wil je ook leren beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij kunnen je helpen.

Word Elfin member

What books does Elsbeth read
About investing?

Mindset

Wat triggerde jou actief met je geld bezig te gaan?

Mijn vader – hij zei mij toen ik afstudeerde: “Begin vanaf je eerste salaris direct met beleggen. Het hoeft niet veel te zijn en je hoeft niet actief te beleggen, maar leg een beetje geld elke maand opzij voor je pensioen later.” Zo gezegd, zo gedaan. Ik begon met zo’n 25 euro per maand inleggen in fondsen. Het enige wat ik bepaalde was hoeveel risico ik wilde lopen, de fondsbeheerder deed de rest. Bij elke salarisverhoging heb ik het maandelijkse bedrag dat ik belegde steeds iets omhoog gedaan en gaandeweg begon ik beleggen steeds leuker te vinden en ging ik ook experimenteren met andere vormen van beleggen (individuele aandelen, ETF’s etc.).

Grootste inzicht sinds je bezig bent financieel onafhankelijk te worden?

Je krijgt zelfvertrouwen als persoon/vrouw van financieel onafhankelijk zijn/vermogen opbouwen. Je zaakjes financieel goed voor mekaar hebben betekent voor mij ook dat je ‘recht van spreken’ hebt bij alle grote financiële beslissingen. Onbewust speelt ‘wie betaalt, bepaalt’ daar toch wel een rol bij.

Wat wens je dat je eerder had geweten?

Dat vroeg in aanraking komen met werken in je voordeel kan werken. Ik heb tijdens mijn studie nooit hoeven werken, mijn ouders hebben alles voor mij betaald (inclusief woning) en hoewel ik dat echt heel erg waardeer, denk ik toch dat ik minder goed voorbereid was op het werkende leven dan bijvoorbeeld mijn vriend, die altijd een deel zelf bij elkaar heeft moeten sprokkelen. Bovendien heeft hij vanaf zijn 16e al ingelegd in pensioenfondsen, door zijn bijbaantjes, en ik begon daar pas na mijn afstuderen mee, dus dat is nog een bijkomend voordeel.

Welke tip wil je andere vrouwen geven?

Geef je financiën niet zomaar af aan een familielid of partner. Zorg dat je het zelf snapt. Zorg dat je het zelf kan. Dat geeft een ongelofelijk gevoel van empowerment. Ook voor je relatie is het in mijn ogen goed, want je bent bij je partner omdat je dat WILT, niet omdat je het MOET. Ik vind dat een heel fijn idee. Ik kies elke dag voor mijn relatie, en niet uit noodzaak.