Welke soorten aandelen zijn er?

Welke soorten aandelen zijn er?

Netflix, Amazon, Facebook, Tesla: wie wil er nou geen aandelen van deze gave bedrijven? Aandelen kopen is een bekende en populaire manier om te beleggen. Je hoort vaak succesverhalen van mensen over beleggen in aandelen. Wellicht heeft dit jouw interesse gewekt en wil je ook beleggen in aandelen, maar hoe kies je nou aandelen? Welke soorten aandelen zijn er, en hoe maak je een keuze? Lees, leer en investeer!

Let op! Beleggen is risicovol, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Of je nou belegt in aandelen, obliagties of ETFs: beleg alleen met geld dat je kan missen. Dus: spaarpot, hypotheek en eten prioriteit nummer 1, en dan pas nadenken over beleggen. Beloofd?

Wat zijn aandelen ook alweer?

Aandelen zijn hele kleine stukjes van een bedrijf. Beleggen in aandelen betekent dus dat je voor een deel mede eigenaar van het bedrijf. Maakt een bedrijf winst, dan profiteer je daar vaak van in de vorm van dividend. En stijgt de onderliggende koers van het aandeel, dan profiteer je van de koersstijging. Het dividend is altijd positief, dit is immers bedrijfswinst, maar een koersstijging kan ook een koersdaling zijn, bijvoorbeeld als het slecht gaat met het bedrijf of de economie. Als je een aandeel kocht voor 100 euro, en het is nu 90 euro per aandeel waard, maak je verlies van 10 euro per aandeel in verband met de koersdaling.

Lees hier meer over beleggen in aandelen

Groeiaandelen

Een groeiaandeel kenmerkt zich door de verwachte groei van het bedrijf. Deze type aandelen worden vaak uitgegeven door het bedrijf om geld op te halen bij beleggers en investeerders zodat het bedrijf gebruik kan maken van deze groei potentie. Groeiaandelen keren over het algemeen ook geen dividenden uit omdat deze dividenden (als ze al winst maken!) zullen worden geherinvesteerd in het bedrijf voor nog meer toekomstige groei. Groeiaandelen worden vaak aangekocht om mogelijk in een later stadium deze aandelen met winst te kunnen verkopen. Goede voorbeelden hiervan zijn techbedrijven zoals Google en Facebook. 

Beleggers kopen dus groeiaandelen omdat ze hopen daar in de toekomst heel veel winst mee te kunnen maken.

Kenmerken van groei aandelen zijn:

  • Laag of geen dividendrendement. Dit soort bedrijven keren vrijwel geen dividend uit. Die is er namelijk vaak niet, en als er al winst is, investeren ze dit in groei.
  • Focus op omzetgroei. Ondanks geen winst, hebben ze vaak wel een sterke omzetgroei.
  • De koersprijs is hoog. Dit komt omdat beleggers hoge verwachtingen hebben van de toekomstige winsten die groei aandelen kunnen maken. Beleggers zijn dan bereid een hoge prijs te betalen.

Cyclische aandelen

Cyclische aandelen zijn aandelen die sterk afhankelijk zijn van de staat van de economie. Als er sprake is van economische groei, laten cyclische aandelen een koerswinst zien. Gaat het minder goed met de economie, dan kan de koers van een cyclisch aandeel flink dalen. Zeker bij een recessie is de kans op een koersdaling groot. Enkele voorbeelden van cyclische aandelen zijn ArcelorMittal, Randstad en Aperam. In het kort is een cyclisch aandeel dus een aandeel dat meebeweegt met de economische situatie. Gaat het goed met de economie? Dan stijgt het aandeel. Gaat het slecht met de economie? Dan daalt het aandeel mee.

Kenmerken van cyclische aandelen zijn

  • De koers beweegt sterk mee met de economie. Zit de economie in een dip of juist in een piek? Dan zie je dat terug in de koersprijzen.

Voorbeelden van sectoren die cyclisch zijn

Bedrijfstakken die sterk afhankelijk zijn van de economie, denk aan toerisme, de luchtvaartindustrie, de bouw en luxe goederen.

Defensieve aandelen

Defensieve aandelen zijn aandelen die in verhouding minder gevoelig zijn voor ontwikkelingen in de economie. Het zijn aandelen met een lage volatiliteit, ofwel met een koers die niet zo veel heftige koersbewegingen maakt. Reageert een defensief aandeel op een ontwikkeling, dan is het vaak een heftige ontwikkeling. Denk hierbij aan een boekhoudschandaal of een corruptieschandaal.

Defensieve aandelen laten vrijwel altijd dezelfde koersuitslagen zien. Heb je defensieve aandelen in je bezit, dan hoef je je geen zorgen te maken dat jouw aandelen van de ene op de andere dag ineens veel minder waard zijn. Grote koersstijgingen met grote winsten komen helaas ook niet vaak voor bij deze aandelen.

Defensieve aandelen horen vaak bij bedrijven die niet zo veel te maken hebben met financiële producten. Denk hierbij aan bedrijven in de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie en de industrie van gas, water en elektra. Enkele voorbeelden van defensieve aandelen zijn Ahold, Heineken, Unilever en Wolters Kluwer.

Kenmerken van defensieve aandelen

  • Steady koers. Deze aandelen zijn niet heel volatiel (bewegelijk qua prijs).
  • Bedrijven die actief zijn in sectoren waar altijd vraag naar is.

Voorbeelden van sectoren met defensieve aandelen

Denk aan nuts bedrijven, of gezondheidszorg, levensmiddelen en farmacie.

Dividend aandelen

Dat je met aandelen koerswinst kunt behalen is bekend. Ook kun je winst behalen met aandelen door dividend te ontvangen. Sommige bedrijven keren namelijk een deel van de winst uit aan de aandeelhouders. Deze winstdeling wordt ook wel dividend genoemd.

Een groot voordeel van dividend is dat dit passieve inkomsten kunnen zijn. Dit geld kan je vervolgens opnieuw investeren in nieuwe aandelen waardoor je portefeuille exponentieel kan groeien. Of je kan jezelf het dividend uitkeren en gebruiken als inkomsten.

Wanneer je op zoek gaat naar hoge dividend aandelen is het wijs niet alleen te kijken naar de bedrijven die de hoogste dividend uitkeren. Wanneer een aandeel bijvoorbeeld 7 procent aan dividend uitkeert, maar elk jaar 8 procent in waarde daalt dan kom je per saldo negatief uit.

Wanneer een bedrijf dividend uitkeert kan verschillen. Nederlandse bedrijven doen dit vaak één of twee keer per jaar. Voor Amerikaanse bedrijven is het echter vrij normaal om dit elk kwartaal of zelfs elke maand te doen. Wanneer je dus slim aandelen opkoopt kan je een vast inkomen opbouwen uit deze aandelen.

Dividendaandelen worden ook wel waarde aandelen genoemd. Voorbeelden van dividend aandelen zijn Coca Cola, Philips, ING en Zurich Insurance Group.

Lees hier alles over dividend beleggen

Welke aandelen moet je kopen?

Welke aandelen je moet aanschaffen kunnen wij je niet vertellen. Beleggen is aandelen vraagt veel tijd en aandacht, er zijn immers bijna 40.000 bedrijven in de wereld waarin jij op de beurs kan beleggen. Als je aandelen wilt kopen kan het slim zijn een analyse toe te passen. Heb je hier geen zin in en vind je beleggen in individuele aandelen te risicovol? Dan is beleggen in een ETF wellicht geschikter voor jou. Lees hier meer over ETF beleggen.

Hoe kun je aandelen kopen?

Aandelen kun je zelf kopen via een online broker, zoals BUX Zero of DEGIRO, Dit zijn beide online brokers met lage kosten en toegang tot vele aandelen wereldwijd. Lees hier meer over verschillende banken en brokers en ontdek welk platform bij jou past.

Meer weten?

Wil je meer weten over beleggen in aandelen, of beleggen in andere producten zoals ETF’s, crypto’s, pensioenbeleggen en duurzaam beleggen? Als Elfin member krijg je toegang tot de e-course Beginnen met Beleggen. Meld je hier aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *