Skip to main content

Als je slim wilt worden met geld, is een persoonlijk financieel plan maken handig. Een plan waarbij je ook budgetteert: zoveel komt er elke maand binnen, zoveel geef ik uit aan onderwerp A, B en C, zoveel spaar ik en zoveel beleg ik. Maar soms werkt te strak budgetteren niet. Omdat een strak budget niet altijd rekening houdt met de onverwachte wendingen die het leven met zich meebrengt. Dus bij deze brengen wij een ode aan: f*ck budgetteren! Financieel onafhankelijk zijn, of worden, kan prima op een losse manier, zonder te krampachtig met geld om gaan.

Financieel onafhankelijk worden, kan dat simpel?

Elke maand zit je te pielen en te prutsen en in excel geld van het ene potje naar het andere over te hevelen. Herkenbaar?

Kan zijn dat dit niet werkt omdat het leven niet zo werkt. Het leven is geen excel sheet. Het leven houdt zich niet aan de plannen die jij maakt.

Een budgetteringsplan houd er niet altijd rekening mee dat er soms 2 vrienden in 1 maand jarig zijn, je hond of kat soms meerdere keren naar de dierenarts moet of dat je opeens je gehele eigen risico van de zorgverzekering moest betalen.

Maar gelukkig is er een methode die wél kan werken. Een methode waarbij je zowel slim met je geld omgaat als de ruimte behoudt om flexibel met je geld om te gaan.

Gemak dient de mens

Wij willen gemak, wij willen automatiseren, wij willen slim zijn.

Dus hoe zorg jij vanaf nu ervoor dat je én elke maand spaart, belegt en toch een lekker relaxt leventje leidt zonder de hele tijd te moeten nadenken over geld?

  1. Zorg dat je precies weet wat je vaste lasten zijn, en dat dit bedrag elke maand beschikbaar is.
  2. Vervolgens Bepaal hoeveel je elke maand wilt sparen en/of beleggen. 20% van je inkomen sparen? Mooi. 10% van je inkomsten beleggen? Petje af!
  3. Sluis deze bedragen automatisch door naar je spaar- en/of beleggingsrekening. Doe dit geautomatiseerd en zie dit als vaste lasten.
  4. Dan heb je je vaste lasten + spaar- en beleg geld gefixt. En nu? Relax en doe de rest van de maand wat je wil met het geld dat overblijft!

Rekensom

Stel, je verdient 2000 euro netto. Hiervan heb je 1000 euro aan vaste lasten. Elke maand spaar je 150 euro, en sluis je 150 euro door naar je beleggingsrekening. Dan houd je 700 euro over.

Van deze 700 euro doe je lekker waar je zin in hebt.

Elke maand een nieuwe garderobe? Prima.

Elke week eten bij een nieuw hip restaurant? Enjoy!

Elke 2 weken naar de manicure en pedicure? Niemand houdt je tegen.

F*ck you money

Dit is jouw ‘fuck you money’. Hier doe je mee wat JIJ wilt. Jouw geld. Dat over is na verstandige acties zoals sparen en beleggen.

Extra tip: sluis dit ‘fuck you money’ bedrag door naar een 2erekening, een zogenaamde betaalrekening. Dit helpt om elke maand 1 pas te hebben maar daarop een bedrag wat je overal aan kan uitgeven, tot dat het op is.

THIS IS ELFIN

Het enige membership dat jij nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden!

Word member

19 reacties

Geef een reactie