Puck Landewe

Puck Landewé

Oprichter elfin

35 jaar, wonend in Nederland en Zwitserland, ondernemer

Budget

Hoe verdeelt Puck haar geld over verschillende potjes?

Huur & hypotheek

Ik woon samen met mijn vriend deels in zijn appartement in Bern Zwitserland, en dat wissel ik af met een eigen appartement in Amersfoort. In Amersfoort betaal ik de hypotheek, en in Zwitserland betaalt mijn vriend de huur. Ik heb lage hypotheekkosten omdat ik maar de helft heb gefinancierd.

Verzekering

Ik betaal maandelijks mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering en een klein bedrag aan mijn aansprakelijkheidsverzekering en doorlopende reisverzekering. Mijn zorgverzekering betaal ik per jaar.

Boodschappen

Ik besteed veel geld aan boodschappen. Koken is mijn grootste hobby en ik kook regelmatig nieuwe recepten.

Sparen

Ik beleg meer dan dat ik spaar, omdat ik mijn noodbuffer al gespaard heb, dus die hoef ik niet aan te vullen.

Beleggen

Toen ik nog in loondienst was, belegde ik elke maand erg veel; ik kon het missen. Nu is mijn inkomen lager, maar ik blijf beleggen, enkele honderden euro’s per maand. Bij beleggen geloof ik erin dat het niet uitmaakt of je €50 of €500 belegt elke maand: just keep going.

Vervoer

Ik reis regelmatig tussen Nederland en Zwitserland en ben veel geld kwijt aan treintickets. Ik heb in Nederland een NS kaart. Mijn auto heb ik vorig jaar verkocht.

Puck over beleggen

Had ik dit maar op mijn 20e ontdekt…

Beleggingsdoel? Ik beleg in vastgoed, omdat het mij op dit moment al een passieve inkomstenstroom oplevert wat fijn is. Daarnaast beleg ik voor de lange termijn: voor aanvullend pensioen.

Beleggingsstrategie? Ik beleg in vastgoed, fondsen en ETF’s. Daarnaast heb ik een klein deel van mijn vermogen belegd in crypto’s en start-ups. Hoge risico’s, maar áls het dan goed gaat, levert me dit een leuk extra bedrag op.

Belegt in: vastgoed, ETF’s en fondsen. Daarnaast een klein beetje ‘fun’ via crypto’s en angel investing.

Belegt bij: Brand New Day en Bux Zero in fondsen en ETF’s. Bij DEGIRO heb ik nog een paar aandelen.

Belegging op wishlist: een Chanel tas! En vermogen opbouwen bij Carbon Equity.

Wil je ook leren beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij kunnen je helpen

Word Elfin member

Welke boeken leest Puck
over beleggen?

Mindset

Wat triggerde jou actief met je geld bezig te gaan?

In 2018 werkte ik bij een groot bedrijf. Ik had een goede baan met riant salaris en toch was elke maand mijn bankrekening leeg. Ik spaarde niks, deed niks slims met mijn geld. Ik voelde me ondertussen gevangen in een ratrace en besefte: ‘als ik zo blijf doorgaan, dan moet ik altijd dat werk doen om mijn leven te kunnen betalen’. Dat wilde ik niet. Ik wilde vrijheid! Ik wilde kunnen reizen, een eigen bedrijf kunnen starten en een carrièreswitch kunnen maken. Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in de FIRE movement en ben ik heel anders naar geld gaan kijken.

Grootste inzicht sinds je bezig bent financieel onafhankelijk te worden?

Heb je even? Zoveel! Ten eerste dat beleggen echt de manier is om van je geld meer geld te maken. Daarnaast heb ik een transformatie ondergaan: ik ben heel anders naar geluk gaan kijken. Ik wil mijn geld besteden aan datgene wat me gelukkig maakt. Sinds ik me hier erg bewust van ben, heb ik veel minder behoefte aan spullen.

Wat wens je dat je eerder had geweten?

Hoe eerder je gaat beleggen, hoe beter! Wist ik dit maar op mijn 20e.

Welke tip wil je andere vrouwen geven?

Laat NOOIT je financiële toekomst over aan je partner. Te vaak hoor ik: ‘oh, mijn man/vriend regelt dat bij ons.’ Maar wie zegt dat hij het goed regelt? Op een manier die aansluit bij jouw wensen en doelen? Bovendien gaan 40% van de stellen uit elkaar, en dan zit je met de ellende.

Welke podcasts luistert Puck over geld, ondernemen en beleggen?

Winning podcast

Deze podcast streeft ernaar om de loonkloof tussen mannen & vrouwen te dichten door jouw onderhandelings-vaardigheden te verbeteren.

The Scale lab podcast

Opmerkelijke Nederlandse ondernemers die baanbrekende bedrijven hebben kunnen creëren om hun schaaltraject te deconstrueren.

Yes, we hebben een nieuwe website bij Elfin! Wat gaaf dat jij er bent. We hebben alles uitgebreid getest, maar misschien hebben we her en der wat over het hoofd gezien. Zie jij iets wat niet lekker loopt? Stuur ons een berichtje via info@thisiselfin.com of via het contactformulier.