Ilja Saris

Ilja Saris

In loondienst

35 jaar, getrouwd, 2 kinderen

Budget

Hoe verdeelt Ilja haar geld over verschillende potjes?

Hypotheek

Omdat we in een nieuwbouwhuis wonen hebben we geen gasaansluiting, zonnepanelen en een goed geïsoleerd huis. Dat betekent dat we maar weinig hoeven te stoken in de winter en in de zomer meer energie opwekken dan gebruiken. Als mijn studieschuld is afbetaald dan ga ik kijken naar de mogelijkheden om de hypotheek versneld af te lossen. Het lijkt me heerlijk om hypotheek vrij te wonen en te weten dat het huis waar we in wonen helemaal van ons is. Daarnaast ben ik geschrokken toen ik zag wat we in totaal de bank betalen aan rente in die 30 jaar. Zonde!

Verzekering

We proberen ons alleen te verzekeren voor de dingen die we anders niet kunnen dragen. Denk aan inboedel, aansprakelijkheidsverzekering, autoverzekering. Zorgverzekering heb ik dit jaar voor het eerst in 1 keer betaald met een maximaal eigen risico.

Boodschappen

Hoewel ik uiteten ook heerlijk vind, zijn we de laatste jaren steeds meer gewend om met gezin, vrienden of vriendinnen lekker te koken en thuis te eten.

Sparen

We hebben een spaarrekening met een buffer zodat we nooit direct in de problemen komen als er (onverwachte) grote uitgaven komen. Dat geeft me een fijn gevoel en ik slaap er beter door.

Beleggen

We beleggen maandelijks een vast bedrag voor de kinderen. Daarnaast wil ik komend jaar een klein vast bedrag beleggen voor mezelf.

Kinderopvang

Wat kan ik zeggen, een grote hap uit ons budget maar voor ieders ontwikkeling (kinderen, partner, mijzelf) belangrijk om buitenshuis te spelen, leren en werken.

Ilja bij Elfin

Ilja over beleggen

Ik neem liever niet zoveel risico

Beleggingsdoel? Financieel vrij om een jaar lang te stoppen met werken en eigen huis te (ver)bouwen, voldoende spaargeld voor toekomst van de kinderen.

Beleggingsstrategie? Maandelijks passief vast bedrag per kind dat automatisch wordt afgeschreven. Maandelijks actieve belegging met klein vast bedrag (dollar cost averaging) voor eigen droomtoekomst.

Belegt in: ETFs en obligaties, risicovolle investeringen daar blijf ik liever bij weg.

Belegt bij: Degiro en Brand New Day

Belegging op wishlist: Duurzame investeringen en stiekem ook vastgoed

Wil je ook leren beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij kunnen je helpen

Word Elfin member

Welke boeken leest Ilja
over beleggen?

Mindset

Wat triggerde jou actief met je geld bezig te gaan?

Tijdens zwangerschap van mijn dochter kwam ik erachter dat ik het heel belangrijk vindt dat zij later niet afhankelijk wordt van een ander. Daarvan is financiële onafhankelijkheid een belangrijke eerste stap. Ik merkte dat ik zelf geldzaken lang had weggeschoven, bijvoorbeeld de hypotheek omdat mijn man dat ‘beter begrijpt’ en dat beleggingen alleen voor ‘snelle jongens’ zijn. Als ik voor haar een goed voorbeeld wil zijn dan moet ik het zelf in ieder geval begrijpen en ernaar handelen.

Grootste inzicht sinds je bezig bent financieel onafhankelijk te worden?

Financiële onafhankelijkheid heeft veel meer te maken met vrijheid en keuzes maken voor dingen die je belangrijk vindt dan met rijk worden. Ik ben nu bijvoorbeeld mijn studieschuld aan het afbetalen. Mijn hypotheek versneld aflossen wordt het volgende doel!
Door met financiële onafhankelijkheid bezig te zijn kan ik ook verder kijken dan een leven lang in loondienst: ik denk aan gedeeltelijk ondernemer worden, side hustles opzetten, parttime met pensioen, alles is mogelijk!

Wat wens je dat je eerder had geweten?

Hoe beleggen werkt (echt niet zo ingewikkeld als ik dacht). Meer inzicht in financiën en hoe geld werkt heeft me ook veel plezier gegeven en meer inzicht gegeven in wat ik belangrijk vindt. Het is gaaf om iets nieuws te leren!

Welke tip wil je andere vrouwen geven?

Beleggen is niet eng en zorg goed voor jezelf juist op financieel vlak.

Welke podcasts luistert Ilja over geld, ondernemen en beleggen?

This is Elfin Podcast

Samen leren over geld, zodat jij met zelfvertrouwen aan de slag gaat met jouw financiële toekomst!

Yes, we hebben een nieuwe website bij Elfin! Wat gaaf dat jij er bent. We hebben alles uitgebreid getest, maar misschien hebben we her en der wat over het hoofd gezien. Zie jij iets wat niet lekker loopt? Stuur ons een berichtje via info@thisiselfin.com of via het contactformulier.