Annemarie Bos Jorink

Business analist, eigenaar Femrise, getrouwd, 3 kinderen, 37 jaar

Budget

How does Annemarie divide her money each month?

Hypotheek

Afgelopen jaar toen de rentestanden erg laag waren liep onze rentevast periode af waardoor we nu erg gunstige rentetarieven hebben. Daarnaast hebben we afgelopen jaren €20.000 euro afgelost wat ook helpt in de maandlasten.

Boodschappen

Met een gezin van 5 zijn de boodschappen best een hap uit het maandbudget. We laten twee keer per week de boodschappen thuisbezorgen. Het maken van een lijstje en plannen van de maaltijden helpt om binnen het budget te blijven.

Verzekeringen

De zorgverzekering betalen we altijd per jaar. Verder heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering, doorlopende reisverzekering, woon verzekering, autoverzekering en uitvaartverzekering

Overig

Goede doelen, schoonmaakster, kleding, abonnementen, hobby’s, uitjes en persoonlijke ontwikkeling

Beleggen

Ik heb een vast bedrag wat ik per maand beleg. Dit maandbedrag is verdeeld in beleggingen met verschillende doelen. Ik beleg voor mijn kinderen, mijn pensioen en om eerder te kunnen stoppen met werken

Sparen

Ik slaap goed bij een goede spaarbuffer en spaar dan ook een groot deel. We sparen om onverwachte kosten of ziekte op te kunnen vangen. Ik werk graag met aparte spaarpotjes bijvoorbeeld voor de kinderen of voor verre reizen.

Annemarie over beleggen

Ik wil mijn zoons leren over beleggen

Zo ben ik begonnen met beleggen:
In 2021 heb ik via Elfin de e-course “Beginnen met beleggen” gevolgd. Dit was voor mij het begin om me te gaan verdiepen in beleggen. Ik las boeken als “Blondjes beleggen beter” en “Van spaarvarken naar beurswolf” en deed mijn eigen onderzoek om uiteindelijk mijn eerste ETF aan de kopen.

Hoeveel belegt Annemarie en hoe vaak:
Ik beleg (samen met mijn man) elke maand ongeveer € 700,-. Aan het begin van de maand koop ik mijn ETF’s. Door elke maand op een vast moment aan te kopen, probeer ik niet de markt te timen. Verder ben ik ook aan het pensioenbeleggen. Ik werk zelf parttime dus vind het daarom belangrijk om extra pensioen voor mezelf op te bouwen. Hiervoor leg ik op dit moment standaard € 50,- in per maand en aan het eind van het jaar kijk ik of ik nog meer gebruik wil maken van mijn jaarruimte.

Ik heb tot nu toe aan belegd vermogen (ongeveer) opgebouwd:
Op dit moment heb ik ongeveer € 10.000 aan belegd vermogen (naast onze spaarbuffer en zonder het belegde vermogen van de kinderen).

Ik beleg voor:
Ik beleg voor mij en mijn partner. Daarnaast beleggen we ook voor onze kinderen zodra de spaarrekening een bepaald niveau heeft bereikt.

Ik beleg actief/passief:
Ik beleg actief omdat ik zelf mijn ETF’s aankoop. Maar dat is ook het enige actieve dat ik doe dat ik zelf doe, het aankopen. Daarna laat ik het gewoon op de rekening staan.

Beleggingsdoel?
Mijn beleggingsdoel is om eerder met pensioen te kunnen. Dit hoeft niet per se helemaal stoppen met werken te zijn, maar kan ook een andere invulling geven aan mijn dag dan dat ik nu in mijn werkende leven doe. Daarnaast beleg ik voor mijn kinderen om ze een goede start te kunnen geven en ze te leren over beleggen.

Beleggingsstrategie?
Door in ETF’s te beleggen breng ik gelijk een goede spreiding aan en lift ik mee op de index die ik volg. Ik beleg voor de lange termijn en doe aan DCA (red. dollar-cost averaging; een populaire beleggingsstrategie die tot doel heeft de impact van marktvolatiliteit op een beleggingsportefeuille te verminderen door op regelmatige basis een kleine som geld te beleggen), zodat ik gespreid mijn ETF’s aankoop en daardoor niet de markt probeer te timen.

Belegt in:

 • Een wereldwijde ETF (namelijk: iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc));
 • Een ETF die de S&P 500 Index volgt (namelijk: Vanguard S&P 500 UCITS ETF (Dist));
 • Een duurzame ETF (namelijk: VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF);
  Crypto.

Waarom?
Ik vind beleggen in ETF’s een fijne manier om gelijk een goede spreiding aan te brengen. Daarnaast spreekt het thema duurzaamheid mij aan en beleg ik daarom in de ETF van VanEck. Verder heb ik een klein beetje crypto omdat ik het een interessante technologie vind en wil weten hoe het werkt.

Belegt bij:
DEGIRO (ETF’s), BUX (ETF’s) & Brand New Day (pensioenbeleggen).

Plus- en minpunten + hoe vond je de onboarding hier?

 • DEGIRO:
  Fijne kernselectie waar je tegen lage kosten kunt beleggen in een groot aantal ETF’s.
  De app zelf ziet er wat technischer uit en is wat minder gebruiksvriendelijk dan bijvoorbeeld de BUX-app.
 • BUX:
  Makkelijk in gebruik (aan- en verkoop), je kunt een maandplan opstellen zodat automatisch je beleggingen worden gedaan. Min: wel jammer dat ze dit jaar de kosten verhoogd hebben want dit maakt het minder aantrekkelijk.
 • Brand New Day:
  Erg fijne onboarding want als je een rekening opent wordt je altijd gebeld of alles is gelukt en je nog vragen hebt.
  Ze hebben erg veel informatie en handige tools waarmee je o.a. je jaarruimte, reserveringsruimte maar ook verwacht eindkapitaal kunt inzien.

Belegging op wishlist:
Ik zou nog graag een dividend ETF toevoegen aan mijn portefeuille.

Mijn grootste beleggingsles tot nu toe:
Doe je eigen onderzoek en probeer niet de markt te timen. Het beste moment om te beginnen is NU.

Dit vind ik het leukste aan beleggen:
Dat ik mijn eigen geld aan het werk kan zetten en dat ik heb ontdekt wat het effect van compound interest is (het 8e wereldwonder!). Had ik dit maar eerder geweten!

Wil je ook leren beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij kunnen je helpen

Word elfin member

Which books Annemarie is reading
About investing?

Mindset

Wat triggerde jou actief met je geld bezig te gaan?

Van jongs af aan ben ik altijd bezig geweest met geld. Overzichten maken, spaarplannen maken, scenario’s maken als er dingen veranderen in je leven. Ik vind geld een super interessant onderwerp en bij Elfin vind ik vrouwen waarmee ik samen over geld kan praten. Hoe leuk!

Grootste inzicht sinds je bezig bent financieel onafhankelijk te worden?

Dat mijn money mindset eigenlijk niet zo goed was als ik had gedacht. Ik zag geld sparen vooral als een doel op zich, terwijl ik geld nu steeds meer zie als een middel op mijn mooiste leven te leiden, financieel onafhankelijk te zijn en mijn eigen keuzes te kunnen maken.

Wat wens je dat je eerder had geweten?

Dat er ETF’s bestaan en je zo op een laagdrempelige manier goed gespreid kunt beleggen. Ik was dan waarschijnlijk eerder begonnen!

Welke tip wil je andere vrouwen geven?

Zorg ALTIJD dat je zelf je geldzaken goed voor elkaar hebt! Ik heb al vaak gezien dat stellen uit elkaar gaan en de vrouw er zo hard op achteruit gaat en niet weet hoe ze haar geldzaken moet regelen. Zorg altijd dat je zelf de regie op je leven hebt zodat jij je eigen keuzes kunt maken.

What podcasts does Annemarie listen to about money, business and investing?

This is Elfin Podcast

Learning about money together so you can start working on your financial future with confidence!

Money Mind Podcast

The Money Mind Podcast is the podcast of the Money Mind Academy. For everything about money, mind and business.