Agnes van Merwijk

Agnes van Merwijk

Docent en ondernemer

47 jaar, 2 tieners, co-ouderschap

Budget

Hoe verdeelt Agnes haar geld over verschillende potjes?

Huis

Ik ben in 2021 gaan samenwonen in het huis van mijn vriend, dus ik heb nauwelijks woonlasten. Zijn huis staat op zijn naam en dat laten we bewust zo.

Verzekering

Ik heb een ziektekostenverzekering, een doorlopende reisverzekering en nog een oude overlijdensrisico die vroeger bij mijn huis hoorde. Het verzekerd bedrag wordt ieder jaar iets lager, maar ik vind het een fijn idee dat mijn kinderen een flinke som geld krijgen als er met mij iets gebeurt. Samen met mijn partner heb ik een rechtsbijstandsverzekering.

Boodschappen

Boodschappen zijn bij ons altijd een beetje een strijd, omdat mijn vriend graag naar de Jumbo wil en ik graag biologisch wil eten. Dat matcht niet altijd ;-). Groente en fruit, maar ook vlees en zuivel, koop ik zo veel mogelijk lokaal én biologisch.

Sparen

Ik spaar vooral wat er extra binnenkomt aan ZZP-inkomsten. De inkomsten van mijn parttime baan in het onderwijs gaan meestal wel op.

Beleggen

Ik beleg periodiek vanuit de winst op mijn voormalige eigen woning. Een groot bedrag staat op diverse spaarrekeningen, en met dat geld beleg ik.

Vervoer

Sinds 2021 heb ik na jaren weer een eigen auto. Overige vervoerskosten zijn voor openbaar vervoer en de verzekering van mijn nieuwe e-bike.

Agnes over beleggen

Beleggingsdoel? 3 doelen:

  • Vermogensgroei
  • Impact maken door mijn geld gericht te investeren
  • Cashflow genereren.

Beleggingsstrategie?
Periodieke inleg waarbij een deel beheerd wordt belegd en ik een deel zelf beleg.

Belegt in: Wereldwijde ETF’s voor vermogensopbouw. In start-ups en crowdfunding voor impact en voor mijn cashflow doel moet ik mijn beleggingen nog bepalen.

Belegt bij: Beheerd via Evi en Brand New Day. Zelf beleggen bij ABN Amro.

Belegging op wishlist: Vastgoed, maar wel met impact (bijv. dak- en thuisloze jongeren, of vluchtelingen, of in een project als Knarrenhof, of een woongroep). Die combinatie is lastig te vinden (of ik zoek nog niet goed genoeg).

Wil je ook leren beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij kunnen je helpen

Word Elfin member

Welke boeken leest Agnes
over beleggen?

Mindset

Wat triggerde jou actief met je geld bezig te gaan?

Dat ik ineens veel geld tot mijn beschikking had na de verkoop van mijn huis.
Ik wilde daar goed voor zorgen. Én er goede dingen mee doen.

Grootste inzicht sinds je bezig bent financieel onafhankelijk te worden?

Dat het leuk is om over geld te lezen, na te denken en te praten.
Ik had jarenlang andermans geld geadministreerd en belastingaangiften gedaan voor anderen. Nu kon ik nadenken over mijn eigen geld. Dat is toch een heel ander perspectief.
En dat het oké is om (meer) geld te willen hebben. Dat maakt je niet meteen een kapitalist of een rechtse VVD’er. Het geeft jezelf zekerheid én de mogelijkheid (vrijheid) om veel goeds te doen voor andere mensen.

Wat wens je dat je eerder had geweten?

Beleggen associeerde ik vooral met die woekerpolissen.
Ik wilde dat ik eerder objectieve informatie had gehad over beleggen, dan had ik er al eerder meer durven beginnen.

Welke tip wil je andere vrouwen geven?

Lees alles wat op Elfin staat, lees boeken over geld, luister naar podcasts over geld, praat over geld, leer over geld en word actief met je geld. Met ‘geld’ bedoel ik ook belasting!
En is iets te moeilijk geschreven? Vraag dan wat er staat! En anders vraag je het mij maar.
Oh, en zorg dat je ALTIJD financieel zelfstandig blijft: dat je je eigen inkomen kunt verdienen, met arbeid en (als het je lukt) ook met vermogen. Dat heeft mij veel vrijheid gegeven.

Yes, we hebben een nieuwe website bij Elfin! Wat gaaf dat jij er bent. We hebben alles uitgebreid getest, maar misschien hebben we her en der wat over het hoofd gezien. Zie jij iets wat niet lekker loopt? Stuur ons een berichtje via info@thisiselfin.com of via het contactformulier.