Agnes van Merwijk

Agnes van Merwijk

Docent en ondernemer

47 jaar, 2 tieners, co-ouderschap

Budget

How does Agnes divide her money among different pots?

Huis

Ik ben in 2021 gaan samenwonen in het huis van mijn vriend, dus ik heb nauwelijks woonlasten. Zijn huis staat op zijn naam en dat laten we bewust zo.

Verzekering

Ik heb een ziektekostenverzekering, een doorlopende reisverzekering en nog een oude overlijdensrisico die vroeger bij mijn huis hoorde. Het verzekerd bedrag wordt ieder jaar iets lager, maar ik vind het een fijn idee dat mijn kinderen een flinke som geld krijgen als er met mij iets gebeurt. Samen met mijn partner heb ik een rechtsbijstandsverzekering.

Boodschappen

Boodschappen zijn bij ons altijd een beetje een strijd, omdat mijn vriend graag naar de Jumbo wil en ik graag biologisch wil eten. Dat matcht niet altijd ;-). Groente en fruit, maar ook vlees en zuivel, koop ik zo veel mogelijk lokaal én biologisch.

Sparen

Ik spaar vooral wat er extra binnenkomt aan ZZP-inkomsten. De inkomsten van mijn parttime baan in het onderwijs gaan meestal wel op.

Beleggen

Ik beleg periodiek vanuit de winst op mijn voormalige eigen woning. Een groot bedrag staat op diverse spaarrekeningen, en met dat geld beleg ik.

Vervoer

Sinds 2021 heb ik na jaren weer een eigen auto. Overige vervoerskosten zijn voor openbaar vervoer en de verzekering van mijn nieuwe e-bike.

Agnes over beleggen

Zo ben ik begonnen met beleggen:
Via Peaks en daarna via Triodos (Bank) en ASN (Bank). Peaks en Triodos heb ik weer opgezegd. Later belegde ik via Finner in Semmie (Semmie gebruik ik nog steeds, maar Finner heb ik weer opgezegd) en via Evi (van Lanschot). Mede dankzij mijn opgedane kennis van Elfin, beleg ik nu ook beheerd via Brand New Day, beleg ik actief in ETF’s en via crowdfundingplatforms.

Hoeveel belegt Agnes en hoe vaak:
Ik heb een groot deel van mijn vermogen al belegd. Aanvullend beleg ik af en toe nog extra. Dat is een paar keer per kwartaal.

Ik heb tot nu toe aan belegd vermogen (ongeveer) opgebouwd:
Ruim € 60.000 in box 3 en € 10.000 in box 1 (lijfrentebeleggen).

Ik beleg voor mijzelf / voor mij en mijn partner / voor mijn gezin / anders:
Voor mezelf.

Ik beleg actief / passief:
Van de box 3-beleggingen is nu ca. 2/3 passief = beheerd en 1/3 actief in ETF’s en via crowdfunding. De box 1-belegging is volledig beheerd, dus passief.

Beleggingsdoel?
3 doelen:

  • vermogensgroei;
  • impact maken door mijn geld gericht te investeren;
  • cashflow voor passief inkomen creëeren.

Beleggingsstrategie?
Periodieke inleg waarbij een deel beheerd wordt belegd en ik een deel zelf beleg.

Belegt in:
Wereldwijde ETF’s voor vermogensgroei. In start-ups en crowdfunding voor impact en voor mijn cashflow doel moet ik mijn beleggingen nog bepalen.

Waarom?
Door uitproberen wijzer geworden. Mijn advies (geleend van ‘Blondjes Beleggen Beter): hou vanaf het begin een beleggingsdagboek bij waarin je alle ‘waaroms’ van je keuzes vastlegt.

Belegt bij:
Beheerd via Evi, Semmie, ASN (Bank) en Brand New Day. Zelf beleggen via ABN AMRO.

Plus- en minpunten + hoe vond je de onboarding bij deze partijen?
Ik heb inmiddels al aardig wat “beheerd-beleggen-partijen” versleten. Eigenlijk nooit iets bijzonders meegemaakt tijdens de onboarding. Onderweg wel en dat is soms de reden geweest dat ik weer ben overgestapt op iets anders. Ik beleg nu alleen nog beheerd bij Brand New Day.

Ik beleg actief via de ABN AMRO. Daar zijn me geen bijzonderheden opgevallen qua onboarding. Je opent een bankrekening en een beleggingsaccount (beleggen zelf basis) en de rest wijst zich vanzelf.

Identificatie kan vaak online, met DigiD, inscannen van een legitimatiebewijs. Dat voelt misschien een beetje raar, maar het hoort erbij. Ik heb het nu al een paar keer meegemaakt. Uiteindelijk wijst het altijd zichzelf. Wel voor mij reden om een Nederlandse partij te kiezen, zodat ik gewoon kan bellen met eventuele vragen.

Belegging op wishlist:
Vastgoed, maar wel met impact (bijv. dak- en thuisloze jongeren, of vluchtelingen, of in een project als een ‘Knarrenhof’, of een woongroep). Die combinatie is lastig te vinden, of ik zoek nog niet goed genoeg.

Mijn grootste beleggingslessen tot nu toe:

  • De tip om een beleggingsdagboek bij te houden (wat ik zelf pas halverwege mijn zoektocht ontdekte en daarom zelf nooit ben gaan doen) (red. waarin je o.a. opschrijft wat je koopt/verkoopt en waarom.)
  • Dat beleggen betekent dat je soms ook geld zult kwijtraken.
  • Dat duurzaam beleggen via de beurs geen zin heeft, tenzij je van plan bent om naar aandeelhoudersvergaderingen te gaan en daar je invloed uit te oefenen. Dus beleggen voor vermogensbehoud en -groei doe ik in breed gespreide beheerde portefeuilles en ETF’s. Duurzaam en/of impact beleggen doe ik via particuliere projecten en crowdfunding, en ook door keuzes te maken in mijn uitgavenpatroon.
  • Dat ik ook nog heel veel niet weet. Maar dat ik ‘gewoon’ niet beleg in producten die ik niet snap (of als alle informatie alleen maar in het Engels beschikbaar is).

Dit vind ik het leukste aan beleggen:
Nieuwe dingen leren. Dat ik het niet meer eng vind. En dat ik mijn vermogen langzaamaan zie groeien op een manier die bij mij past en zonder dat ik er voor hoef te werken.

Wil je ook leren beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij kunnen je helpen

Word Elfin member

What books does Agnes read
About investing?

Mindset

Wat triggerde jou actief met je geld bezig te gaan?

Dat ik ineens veel geld tot mijn beschikking had na de verkoop van mijn huis.
Ik wilde daar goed voor zorgen. Én er goede dingen mee doen.

Grootste inzicht sinds je bezig bent financieel onafhankelijk te worden?

Dat het leuk is om over geld te lezen, na te denken en te praten.
Ik had jarenlang andermans geld geadministreerd en belastingaangiften gedaan voor anderen. Nu kon ik nadenken over mijn eigen geld. Dat is toch een heel ander perspectief.
En dat het oké is om (meer) geld te willen hebben. Dat maakt je niet meteen een kapitalist of een rechtse VVD’er. Het geeft jezelf zekerheid én de mogelijkheid (vrijheid) om veel goeds te doen voor andere mensen.

Wat wens je dat je eerder had geweten?

Beleggen associeerde ik vooral met die woekerpolissen.
Ik wilde dat ik eerder objectieve informatie had gehad over beleggen, dan had ik er al eerder meer durven beginnen.

Welke tip wil je andere vrouwen geven?

Lees alles wat op Elfin staat, lees boeken over geld, luister naar podcasts over geld, praat over geld, leer over geld en word actief met je geld. Met ‘geld’ bedoel ik ook belasting!
En is iets te moeilijk geschreven? Vraag dan wat er staat! En anders vraag je het mij maar.
Oh, en zorg dat je ALTIJD financieel zelfstandig blijft: dat je je eigen inkomen kunt verdienen, met arbeid en (als het je lukt) ook met vermogen. Dat heeft mij veel vrijheid gegeven.